Descriere tehnica - case din lemn

Construim TRAINIC si FRUMOS

FISA TEHNICA STANDARD PENTRU CASE DIN LEMN

 

Structura de rezistenta a unei case din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase,ranforsata  la exterior cu panouri OSB si imbinate cu elemente metalice de legatura. Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton,cum ar fi:

  • realizarea in timp redus a constructiei; 
  • obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente;
  • folosirea eficienta si economica a materialului lemnos

Daca la aceasta structura adaugam folosirea unor materiale moderne de constructie (vata minerala, rigips, membrane, etc.) obtinem o izolatie termica si fonica foarte buna, precum si un climat de locuit foarte sanatos.1. PROIECTUL unei CASE DIN LEMN


case din lemn, case ieftine, case americane, case de lemncase din lemn, case ieftine, case americane

Pentru obtinerea  autorizatiei de constructie care cuprinde certificatul de urbanism, avizele de la furnizorii de utilitati, proiectul arhitectural, proiectele pentru instalatii, proiectul de fundatii si proiectul tehnic de executie, documentatia este realizata in totalitate de catre reprezentantii firmei noastre.
Pentru realizarea proiectului de arhitectura, nu este necesara preluarea stricta a unui model prezentat de firma noastra. Am considerat de datoria noastra sa venim in intampinarea celor care vor sa construiasca o casa din lemn, cu posibilitatea ca acestia impreuna cu arhitectul nostru sa conceapa acel model de casa care se preteaza necesitatilor locative, fara ca noi sa impunem modelele, si fara a influenta pretul final de constructie.
Pentru executia planului de fundatie, exista anumite particularitati de care trebuie sa se tina seama,care pot influenta sau nu  costurile de executie:

 

  • studiul geotehnic al terenului
  • ridicarea topografica a acestuia.Pentru zona Muntenia limita de inghet stabilita este de 90 cm, tocmai de aceea fundatia pe care o realizam in conditiile unui teren a carui rezistenta la compresie este una normala adica 200-250 Kpa, este de 1m, si astfel costurile nu cresc. In cazul unui teren care nu se incadreaza in acesti parametri, precum si a unui teren cu diferente de nivel mai  mari de 0.5%, costurile cu realizarea fundatiei vor creste.

2. FUNDATII pentru CASE DIN LEMN

case ieftine, case americane, fundatii case lemncase americane, case ieftine, fundatii case lemn


Datorita greutatii reduse a caselor pe structura de lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case, este una izolata.
Fundaţiile sunt continue sub pereţi, cu tălpi (blocuri) din  beton simplu, cu secţiuni de 40x50cm2, 40x80cm2 şi o grinda de fundare din beton armat –cu secţiunea de 30x60cm2, 40x40cm2 şi 30x1,05 cm2. Pentru fundaţii s-a considerat presiunea convenţională de calcul pc=240 kPa. Structura de rezistenţă a locuinţei are o conformare  raţională, cu deschideri normale.           
Intre grinzile de fundatie se aplica un strat de umplutura compactata, folie de polietilena pentru ruperea capilaritatii, un strat izolant de polistiren extrudat de 2 cm, se monteaza tubulatura pentru scurgeri, peste care se toarna o placa de beton de 10 cm slab aramata. Inaltimea soclului astfel rezultata este de 50 cm.
De grinda de fundatie se fixeaza sisteme de prindere pentru talpa structurii de lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie.


 3.STRUCTURA pentru CASE DIN LEMN

structura case din lemn structura casa din lemn
   
structura case de lemnstructuri case lemn


case din lemn la rosucase de lemn la rosu


case ieftine
case lemn la rosu


Structura unei case de lemn este executata din lemn de rasinoase ( brad, molid ), cu o umiditate acceptata de 15%, la momentul in care aceasta este montata la casa.
La realizarea structurii se foloseste lemn profilat cu dimensiuni de 8x8cm, pentru stalpi, talpi si contravantuiri, 5 x 15 cm pentru grinzile de plafon intre nivele, 8x8 cm pentru cosoroabe si capriori, OSB 22 cm pentru pardoseala care acopera grinzile de planseu, scandura de 2.5 cm pentru sageac si astereala.
Sistemul de montaj al structurii se realizeaza cu montarea talpii de lemn pe fundatie cu un strat hidroizolator la contactul acestora si prinderea talpii de fundatie cu conectori metalici speciali  asigurandu-se astfel prinderea eficienta a structurii de fundatie.
Ansamblarea elementelor de lemn se executa cu conectori metalici de imbinare speciali pentru lemn, asigurandu-se astfel flexibilitate si rezistenta structurii. Pentru intarirea prinderii intre nivele, acestea  se fixeaza cu tije filetate montate din, metru in metru.Trebuie spus ca grosimea tuturor peretilor, exteriori sau interiori, este aceiasi, ajungand la gata la o grosime de 25 cm. La exterior, peretii  se placheaza cu placi din OSB 3,grosime 18mm..
Inainte de montarea placilor de OSB, pe partile de lemn care vor fi acoperite se efectueaza manual ignifugarea si insectofungicizarea. 

4. INVELITOAREA unei CASE DIN LEMN

case din lemn, acoperis, invelitoare case lemn, case ieftinetabla, case din lemn, case ieftine, case americane, case la rosu

Dupa  finalizarea montajului structurii se trece la montarea invelitorii pe casa,invelitoare din sindrila bituminoasa tip TEGOLA sau optional ,la cererea clientului invelitoare din tabla . Montarea invelitorii presupune si montajul sistemelor de drenaj ( jgheaburi, burlane, etc. ) ale apei preluate de pe invelitoare.
Sub stratul de tabla direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens lemnul, apoi se creaza un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase aceasta se aplica direct peste membrana. Garantia acordata de producator pentru tabla este de 5 ani, iar pentru sindrila bituminoasa de 15 ani.

5. INSECTOFUNGICIZAREA  SI IGNIFUGAREA unei CASE DIN LEMN

ignifugare case din lemn, case ieftine, case americane, case de lemnignifugare, case din lemn, case ieftine, case americane

Operatiunile respective se  realizeaza pe , structura de lemn, dupa montarea ei,  placarea peretilor exteriori cu OSB si montajul invelitorii. Aplicarea se face prin pulverizare in mai multe straturi succesive cu materiale avizate  si certificate de organismele europene si romanesti.
Garantia acordata de catre producator pentru ignifugare si insectofungicizare este de 5 ani, iar materialul ignifug, intarzie aprinderea lemnului cu 90 minute.

6. FINISAJE EXTERIOARE pentru CASE DIN LEMN


case la cheiecase ieftine

  Dupa montarea tamplariei exterioare ( tamplarie PVC cu geam termopan ) se pune in opera termosistemul pentru fatadele exterioare,si este vorba de gama DEKOTERM, produs de Policolor. Celelate agremente existente pe piata sunt pentru fiecare produs in parte folosit la realizarea termosistemului. Garantia acordata astfel de producator pentru termosistem in intregul lui este de 15 ani.
Materialele folosite la realizarea termosistemului sunt – picurator sau profil de polistiren in care se aseaza la nivelul soclului polistirenul si are un rol foarte important in evitarea condensului, amorsa de grund pe baza de quartz, adeziv special pentru aplicarea polistirenului pe OSB, dibluri pentru OSB, polistiren expandat  ignifug de 5 cm, densitate 15 kg/mc, – care are o rezistenta termica de 0.038 W/mK si o rezistenta acustica de 62 db. In continuare se aplica plasa de armare din fibra de sticla  cu o densitate de 145 gr/cmp, care se tencuieste cu masa de spaclu. La final se aplica tencuiala decorativa siliconica cu aspect canelat tip R 15 cu o grosime a granulatiei de 1,5-2 mm, in diferite nuante coloristice, cu aspect de scoarta de copac cu linii verticale sau circulare, care se intretine foarte usor prin spalare cu jet de apa.
Optional, in functie de dorinta clientului finisajul exterior – tencuiala decorativa, poate fi inlocuita cu siding – dupa sistemul caselor americane – care este un lambriu pe baza de PVC, in diverse nuante coloristice, a carui garantie este de 50 de ani, sau casa poate fi imbracata in lambriu de lemn lacuit in diverse nuante coloristice.
Un element foarte important de care trebuie tinut cont la aplicarea polistirenului, este modul de aplicare al acestuia, astfel incat sa protejam de umiditate structura de lemn cu OSB-ul aferent, stiut fiind faptul ca polistirenul este generator de condens si umezeala. Astfel in momentul inceperii termosistemului este important sa pornim cu aplicarea pe intreg conturul casei a picuratoarelor si in care sa introducem polistirenul..
Portiunile de lemn care raman vizibile ( sageac, balustrada, stalpi terase ) se acopera cu doua straturi de lac ignifug,lucios,  in diverse nuante coloristice care dau un aspect placut exteriorului casei.

7. FINISAJE INTERIOARE pentru CASE DIN LEMN

case la cheie case lemn

 

   

Alegerea finisajelor reprezinta un pas important, pentru ca ele sunt cele care dau armonie, sunt cele care va completeaza personalitatea. Dar pentru ca amenajarea sa fie perfecta trebuie sa respectati si recomandarile arhitectului
Compozitia interioara a peretelui este creata de – vata minerala de 100mm care se introduce in golurile ramase intre elementele de lemn atat la peretii exteriori cat si la peretii interiori, dar si in tavan, asigurand astfel o foarte buna izolare termica si fonica peretelui. Vata minerala asigura o rezistent fonica de 65 db, si o rezistenta termica de 2,94 K/W, ceea ce reprezinta, impreuna cu celelalte elemente care compun peretele exterior, de 25 cm, o rezistenta termica de 3,76 K/W, cu mult peste ceea ce impun standardele in Romania, adica 3,00 K/W. Peste vata minerala se aplica folie anticondens care creaza intre vata si folie o bariera de aer de 2-3 mm, Urmeaza montarea rigipsului ignifug in camere si antiumezeala in bucatarie si bai, toate montate pe structura metalica pentru rigips. Se tencuiesc imbinarile si se aplica vopseaua lavabila, sau dupa caz faianta.
Instalatia electrica se monteaza cu traseele aferente in spatele rigipsului, folosindu-se tubulatura de protectie, ignifug, GEWIS,cu fire din cupru. Se monteaza 5 trasee in intreaga casa, fiecarui traseu corespunzand-ui un disjunctor MARLIN GERIN in panoul electric, care la cea mai mica scanteie aparuta pe instalatie decupleaza alimentarea electrica in intreaga casa. Prizele si intrerupatioarele sunt marca VIKO. Intreaga instalatie electrica este realizata in subantrepriza de o firma specializata agreata A.N.R.E.
Instalatia termica se traseaza peste placa de la parter si apoi prin spatele peretelui de rigips, se fac traseele pentru turul si returul radiatoarelor de la nivelul superior. Materialele folosite pentru traseele de instalatii sunt, polipropilena pentru partea ascunsa a traseelor si cupru in zona care ramane vizibila din traseul termic. Radiatoarele care se monteaza sunt din otel, din gama dimensionala 22 x 600 x ?. Marimea radiatorului pentru fiecare incapere se calculeaza pe baza normativelor in vigoare, tinandu-se cont de suprafata camerei. Centrala termica este de 24 KW, cu tiraj fortat, din gama ARISTON. Modul de realizare a intregii instalatii termice si punerea acesteia in functiune, este autorizat I.S.C.I.R.
Instalatia sanitara – scurgerile – sunt realizate integral din tuburi PVC, iar obiectele sanitare aferente sunt din gama MONDIAL.
Pardoseala de la parter se compune dintr-o sapa semiuscata de 3-5 cm peste care se aplica dupa caz, folie izolatoare pentru parchet si parchetul propriu-zis de 7 mm, sau gresie. La pardoseala de la etaj, in camere se aplica, placi de OSB  3 de 22mm, dupa care urmeaza folie de parchet si parchet.
In baia de la etaj peste placa de OSB se aplica un strat hidroizolator sub forma de placa autoadeziva importata din
Germania, un fel de carton cu membrana care se aplica cu foc, si care asigura o impermeabilitate perfecta baii de la etaj. Peste aceasta membrana se toarna o sapa uscata de 3 cm si gresia. Identic se procedeaza in zonele in care exista balcoane, zone foarte expuse intemperiilor si umezelii.

case ieftinecase lemn scariscari case lemn

case ieftine interioarecase din lemn scari

Scara interioara se realizeaza in totalitate manual din lemn de brad uscat, atent finisat in baza proiectului arhitectural. La cerere scara poate fi realizata din stejar.
In zona de pod, in care accesul se face prin montarea scarii glisante pentru pod, se monteaza in portiunea de perete care comunica cu exteriorul, aerisitoare speciale care asigura ventilarea intregului spatiu.


 


.                           
Despre proiectare si avizare

Proiectarea unei cladiri trebuie sa satisfaca o serie de exigente, cum sunt cele functionale, estetice, economice, de viteza de executei si altele...

Modele case:

vezi toate modelele

Testimoniale:

 Am rămas foarte plăcut impresionați de seriozitatea de care s-a dat dovadă în această colaborare.Totul a decurs așa cum ne-a fost expusă situația de la bun început, pornind de la condițiile contractuale și până la termenul de predare.

Catalina Marinescu
mai multe...